Contact

Van Vugt Kruiden

Van Vugt Kruiden gaat voor duurzaam op nieuwbouwlocatie

Met de verhuizing naar een gloednieuw pand zet Van Vugt Kruiden sterk in op een duurzame koers. De kruidenleverancier bemant sinds 6 mei een nieuwbouwlocatie aan de Hoogzandweg in Ridderkerk. Met bedrijventerrein Dutch Fresh Port voor de deur lag de lat hoog om een energiezuinige, maatschappelijk verantwoorde en gasloze nieuwbouwlocatie te ontwikkelen. Dit is glansrijk gelukt. Zo beschikt het bedrijf nu onder meer over een milieuvriendelijke koel- en klimaattechnische installatie om niet alleen de perfecte teeltomstandigheden te creëren, maar ook een optimaal productie-, verwerking- en snijproces van de verse kruiden te kunnen garanderen.

Watergedragen systeem

De levering van de koel- en klimaatinstallaties werd verzorgd door specialist Unitherm B.V. uit De Lier. Gezien de diversiteit aan wensen van Van Vugt Kruiden als het gaat om koeling en klimaatbeheersing viel de keuze al snel op een watergedragen systeem:  een tweetal milieuvriendelijke en energie-efficiënte Coolmark Propaan Chillers, met een GWP van slechts 3. Ook koos Van Vugt, geheel volgens de ambitie om 100% gasloos te bouwen, voor de watergekoelde variant van de Propaan Chillers, zodat er een continue beschikbare watertemperatuur van 45°C aangeboden kan worden. De watergekoelde Coolmark Propaan Chillers leveren een medium temperatuur van respectievelijk +1°C (200 kW) en -8,5°C (130 kW). In beide units is sprake van een efficiënte capaciteitsregeling , waarbij ze ook voldoen aan de eisen van de ‘Energie Investeringsaftrek Regeling’ (EIA 2019, code 220212).

Maatwerk 

Naast koeling bleek er een grote warmtebehoefte te zijn voor de diverse (teelt)processen en verwarming van de kantoorruimten in de winter. Gezien de veelzijdigheid van de Coolmark Propaan Chiller is de watergekoelde variant een uitstekende oplossing voor zowel de koude- als de warmtevraag van Van Vugt Kruiden. Elke Propaan Chiller, zowel lucht- als watergekoeld, wordt immers exact gebouwd naar de gewenste condities en specificaties van elk afzonderlijk project. Gezien de modulaire en klantspecifieke opbouw kunnen de Chillers worden ingezet voor mediumtemperaturen variërend van -25°C tot +15°C, met de mogelijkheid van 100% warmteterugwinning voor elk project.

Over Van Vugt Kruiden

Begonnen als tuindersbedrijf met de teelt van peterselie en selderie, ontwikkelde Van Vugt Kruiden zich halverwege de jaren ‘90 in hoog tempo tot specialist  in andere kruiden. De verse kruidenmarkt bestond destijds alleen nog maar uit kruiden in potten. Maar de grote vraag naar vers gesneden kruiden veranderde dit al snel. Van Vugt speelde hierop in door zich volledig te specialiseren in de jaarrond kruidenteelt. Inmiddels bestaat het assortiment van Van Vugt Kruiden dan ook uit zo’n 40 soorten kruiden. Daarnaast is het bedrijf in 2005 gestart met de teelt van eetbare bloemen, vooral vanuit behoefte binnen de horecawereld. Met haar complete én jaarrond beschikbare assortiment is Van Vugt Kruiden uitgegroeid tot een toonaangevende Europese producent en leverancier op het gebied van verse snijkruiden en eetbare bloemen.